Det er svært at sige..

blogindlæg

Det er svært at sige..

Skrevet af
Gruppechat
Oprettet 5 år 6 måneder siden

Kære alle

Tusind tak for en god chat igår. Selvom det var lidt svært at finde noget som alle kunne tale fælles om, så var det alligevel virkelig sejt at I ville dele jer oplevelser, tanker og følelser med Christian og jeg. 

Tvivl

Igår handlede chatten om skyld og skam, og særligt for de børn og unge som vokser op i familier med rusmiddelproblemer. En af jer skrev: "Jeg tror først det er nu jeg sådan føler, at min far har svigtet mig. Da jeg var mindre, tror jeg ikke rigtig jeg forstod, hvor meget det egentlig betød, at han drak. Jeg tror bare jeg følte, at det var mig der var noget galt med, fordi jeg blev så ked af det, når der ikke var nogle andre i min familie der snakkede om det.", og der var mange som havde det på samme måde. At problemet ikke blev snakket om, og så kunne man selv gå rundt med den tvivl om hvad der var rigtigt og forkert. En afjer skrev: "Min mor har heller aldrig nævnt, at min far drikker for meget.. jeg er også meget i tvivl. Men ift hvad der er anbefalet at man maks drikker om ugen, ved jeg at han drikker mere.. og han drikker også nærmest hver dag, hvilken heller ikke er normalt."

Hvis jeg bare lige..

Christian fra BRUS som var gæsterådgiver igår, skrev også: "Jeg oplever børn der handler ind, vasker gulv og tøj, laver mad, men lige lidt hjælper det- forældrene drikker alligevel". Som Christian beskriver her, så var der også rigtig mange af jer som håber at hvis man bare liiiige gør den lille ekstra ting, så holder de voksne op med at drikke eller tage stoffer, men det er desværre bare ikke så nemt, og lige pludselig ender man med at stå med alle opgaver selv, selvom det jo egentlig er den voksne som er ansvarlig. Heldigvis var der også mange af jer som allerede har fundet ud af at der ikke er meget som ændrer sig, uanset hvad man gør: "Min far drikker uanset hvad. Nogle dage har han overskud til også at lave mad, andre dage har han slet ikke noget overskud. Det er lidt det samme med min mor og hendes angst - det svinger meget, men jeg kan ikke gøre noget for at gøre det bedre."

At spørge om hjælp

Det ledte os også hen til en snak om hvordan man får det sagt til andre, og hvordan man får hjælp til at klare det der sker derhjemme. Rigtig mange af jer synes det er enormt svært at skulle indrømme over for andre at der er noget galt, og det var særligt pga. de konsekvenser der er, når man siger noget. En af jer var f.eks. meget bange for at komme væk fra sine forældre - selvom de drikker og slår - og en af jer skrev: "Altså jeg tror det der afholdte mig fra at sige det til nogen, var at jeg følte, at min far jo var god nok, når han ikke drak. Så på de tidspunkter, havde jeg jo ikke lyst til, at nogle skulle blande sig. Og da jeg var under 18 var jeg bange for at sige det til nogen, fordi jeg vidste de ville blande sig. Så jeg kan egentlig godt sætte mig ind i den der frygt for at nogle skal finde ud af det, når det kan have konsekvenser. Det var lettere for mig efter jeg var blevet 18 og vidste at mine forældre ikke ville blive involveret mere"

Det er altså aldrig så nemt som man kan ønske, og det er også derfor at projektbrus har en mellemvej. Du kan nemlig besøge deres chat og få en anonym snak med en medarbejder om hvad der sker, hvis man vælger at spørge om hjælp. Du kan også få anonyme samtaler ansigt-til-ansigt, du kan komme i gruppe med andre unge og så har de også et tilbud til familien, så man kan få hjælp til at fortælle sine forældre om hvad deres problem med alkohol eller stoffer betyder for en.

God weekend til jer alle

Pas godt på jer selv. 

Kærlig hilsen

Rådgiver Signe

 

 

Deltag i gruppechats på cyberhus.dk/gruppechat // Du er ikke alene

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program