Pubertet

brevkassespørgsmål

Pubertet

brevkassespørgsmål af
Mille
13 år
Oprettet 7 år 7 måneder siden

Hej.

jeg er lige blevet 13 år, og skal til at starte i 7 klasse efter ferien.                       Jeg er meget usikker på min krop. Alle piger i min klasse går med bh, undtagen mig. Jeg er helt flad, og det er der mange af mine venner der nævner i offentligt rum, nogen gange over for drengene i klassen. Der er en dreng i klassen jeg godt kan lide, men når vi har en samtale kørene med nogen af de andre piger og så den her dreng, så kommer emnet nogen gange hen på det.

Jeg syndes det er utrolig pinligt til idræt, i omklædningsrummet når vi skal i bad. Jeg har de knuder i brystet, og har haft det i lang tid, men det bliver ligesom bare ikke rigtig til noget. Jeg kunne godt tænke mig en lille bh, fordi det gør så utrolig ondt når man går imod noget, eller der er en der kommer til og rører ved det, men jeg ved at pigerne i klassen vil kommenterer det til idræt. ( det gjorde de sidste år med en anden pige ). Overvejer at tage en snak med min mor om hvordan jeg har det, men føler bare ikke at hun vil forstå det. Overvejer også at spørge min mor om jeg ikke kan komme før ind i omklædningsrummet til idræt, så jeg bliver fri for at være SÅ pinlig over det.

Jeg er 155 høj, og vejer kun 33,9. Kan det have noget med det at gøre?

kan i hjælpe mig med nogen tips til hvordan det kan blive nemmere?

Svar: 

Hej med dig,

Jeg kan godt forstå at det er noget der fylder meget for dig! Det er ikke rart at føle sig som den eneste der ikke er begyndt at få bryster. Der sker helt utroligt meget med kroppen når man kommer i puberteten og de fleste unge bliver ret usikre på deres krop og på om alt er som det skal være, fordi man ikke har prøvet at kroppen ændrer sig så meget og så hurtigt før. Det er derfor helt normalt at du har disse tanker. Jeg kan godt forstå du bliver pinlig over det når snakken falder på det - især overfor drengene, men det lyder helt normalt det du oplever og du har intet at skamme dig over.

Det er meget forskelligt hvornår kroppen begynder at udvikle sig og hvornår man for alvor kommer i puberteten. Nogle begynder allerede når de fylder 10 år og andre kommer først for alvor i puberteten når de er gået ud af folkeskolen. Det kan altså svinge en hel del. Alt sammen er helt normalt. Det kan være svært at være en af de første, men det kan også være svært at føle sig som en af de sidste. For de fleste gælder det, at man kommer i puberteten fra man er 12 år til man er ca. 18 år gammel. Du har derfor mange år endnu til at dine bryster kan begynde at vokse.

Bryster ser meget forskellige ud fra person til person og lige som der kan være forskel på dine bryster og dine venindes bryster, så kan der også være forskel på to voksne kvinders bryster. Derfor er det allerbedst hvis man kan acceptere den måde man selv ser ud på i stedet for at sammenligne sig for meget med andres kroppe. Vi er alle forskellige og unikke og det er vores kroppe også. Du er helt fin som du er! Jeg ved godt at det kan være rigtig svært, men det er noget man kan blive bedre til hvis man øver sig. Måske kan du prøve at skrive nogle af de ting ned som du er glad for ved dig selv og så hænge dem op et sted som du ser hver dag. Selvom det måske kan lyde som en mærkelig ting at gøre, så kan det faktisk godt gøre en forskel. Der kan i hvert fald ikke ske noget ved at prøve :-)

At du oplever at have nogle ømme, knudeagtige fornemmelser i brysterne er helt normalt og som du også selv skriver er det et tegn på at dine bryster snart begynder at vokse.

Du har ret i at størrelser på bryster ofte hænger sammen med kropsvægt og at kropsvægten også har noget at gøre med ens udvikling, men bryster kan også vokse og blive større selvom man er meget slank eller være små selvom man er overvægtig. Hvis du spiser normalt og lever sundt og som du plejer, så er jeg sikker på, at dine bryster også nok skal vokse. Der hvor det kan blive et problem er hvis man er meget undervægtig eller ikke får nok at spise, fordi kroppen så kan stoppe udviklingen, fordi den ganske enkelt ikke får nok næring til at kunne vokse og trives som den skal. Men som sagt, så kan bryster sagtens vokse og blive større selvom man er slank, hvis man spiser som man skal og som man plejer. 

Jeg synes det lyder som en rigtig god ide at snakke med din mor om det. Jeg kan godt forstå, at du kan være bange for at hun ikke vil forstå, men husk på at hun også selv har prøvet at være i puberteten og kan sikkert godt huske hvordan det var når ens krop begyndte at forandre sig. Det er vigtigt, at man får snakket med nogle om de bekymringer og tanker man gør sig, så det ikke får lov til at fylde det hele. Jeg kan sagtens forstå, at du er meget optaget af det og at det går dig på når snakken falder på det emne, men husk på, at det er helt normalt! Måske kunne en snak med din mor hjælpe dig til at blive mere tryg ved det hele og måske kan I snakke om, om det er muligt for dig at få en lille bh eller en top som kunne beskytte dine bryster, så det ikke gør så ondt i dem?

Jeg tænker også på, om det måske kunne hjælpe dig at snakke med dine veninder om dine tanker. Dine veninder er også selv lige midt i det og kan helt sikkert relatere til nogle af de tanker du også gør dig. Som jeg også tidligere skrev, så er der mange unge, der bliver usikre på om det de oplever er normalt, fordi man jo ikke har prøvet at der sker så meget med en på så kort tid, som man oplever i puberteten. Det kan være rigtig rart at vide at man kan snakke med sine veninder om det! Det kan være nemmere at gå igennem puberteten når man er sammen om det og måske kan I støtte hinanden i de situationer som er svære for jer? Fx. kan det være at du kan aftale med en veninde at I klæder om ved siden at hinanden, så du føler dig mere tryg. Hvis din veninde ved at du er lidt bange for at klæde om pga. det med dine bryster, så ville hun også bedre kunne hjælpe dig. 

Hvis du har lyst kan du læse mere om pigers pubertet via dette link. Det kan være rart at vide mere om alt det der fylder meget hos en og skaber tvivl og usikkerhed.

Du skal også vide, at du altid er velkommen på 1-1chatten hvor du kan snakke med en voksen rådgiver om det, der fylder meget hos dig. Du finder chatten her.

Jeg håber du kan bruge mit svar og at det har gjort dig mere rolig omkring det hele!

De bedste hilsner,

Astrid

 

Astrids billede
Astrid har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program