arbejde?

brevkassespørgsmål

arbejde?

brevkassespørgsmål af
Mathilde
15 år
Oprettet 5 år 6 måneder siden

jeg ville gerne være psykolog, børnesygeplejerske, paramediciner og social rådgiver. men ved ikke om jeg har nok overskud. jeg har ikke overskud til at være sammen med nogle eller at komme i skole. men kommunen siger at jeg selvfølgelig skal komme i skole!! nu græder jeg hver dag, og ved ikke hvad jeg skal gøre med mit liv, hvis jeg ikke kan klare eksamen om et halvt år. jeg kan overhovedet ikke forstå engelsk så det er et stort problem! hvad skal jeg gøre? hvad er det vigtigste at bestå hvis man gerne ville en af de ting jeg gerne ville?

Svar: 

 

Kære Mathilde,

Tak for dit brev! Det lyder til, at du har det rigtig svært i øjeblikket. Derfor er det også virkelig flot, at du skriver her.

Du skriver, at du gerne vil have en social- eller sundhedsfaglig uddannelse, men er i tvivl om, om du har overskud nok. Lige nu kæmper du med, at have overskud til at komme i skole og til at være social. Man kan godt have perioder i sit liv, hvor ens overskud er mindre end normalt og hvor man har svært ved at rumme andre og svært ved at komme i skole.

Ud fra det du skriver, kan jeg se, at du bekymrer dig meget om dit liv og din fremtid. Du er bange for, at du ikke vil kunne klare eksamen om et halvt år, og frygter, at det vil få store negative konsekvenser for din fremtid. Ud fra din alder gætter jeg på, at du går i 9. klasse. Du har ret i, at 9. klasses afgangseksamen har betydning for din fremtid. Men den har ikke endegyldig betydning. For du har altid forskellige muligheder.

Når du er færdig med 9. klasse skal du overveje hvad du så skal. Vil du på efterskole? Vil du tage 10. klasse på fx en ungdomsskole? Vil du på gymnasiet? Vil du direkte i gang med en professionsbachelor? Eller vil du noget helt femte? Det er vigtigt at huske på, at det er mere end din 9. klasses afgangseksamen, der er afgørende for, hvilken uddannelse du kan tage og hvad du kan blive. Nogle mennesker går den snorlige vej, fra 9. klasse til gymnasiet og direkte videre på uddannelse. Andre tager en mere snørklet vej, og får set sig lidt om på turen. Der er fordele og ulemper ved begge dele. For dem, der går den lige vej, står de forholdsvist hurtigt med en færdig uddannelse i hånden, men er måske samtidig ret unge og ikke så (livs)erfarne endnu. Omvendt har dem, der tager den mere snørklede vej, fordelen af, at nå at se sig om undervejs og samtidig blive mere (livs)erfarne (og måske også mere dannede som mennesker) inden de står med en uddannelse i hånden. Men denne vej tager længere tid, end den anden.

Du skriver, at du ikke forstår engelsk, og at det er et stort problem. Samtidig spørger du, hvad det vigtigste fag at bestå er, hvis man gerne vil have en af de uddannelser du nævner. Der er forskellige adgangskrav på de forskellige uddannelser du nævner. Nogle af dem har krav om, at man har bestemte fag på bestemte niveauer enten fra gymnasial uddannelse eller fra folkeskolen. Så jeg kan ikke give dig noget entydigt svar på, hvilke(t) fag er de(t) vigtigste at bestå, da det er forskelligt for de fire uddannelser. (Se evt mere på ug.dk). Det eneste der er fælles for dem alle sammen, er, at der er krav om, at man har bestået 9. klasses afgangseksamen, hvilket altså vil sige, at man er blevet færdig med et gennemsnit på 2.0 eller derover. Her er det vigtigt at huske på, at der er mange måder at tage sin 9. klasses eksamen på. Langt de fleste tager den traditionelle vej, hvor de følger undervisningen i folkeskolen og går op til eksaminer før sommerferien. Men hvis man af den ene eller anden årsag har svært ved, at overskue skolen, kan man søge om, enten at udskyde nogle af sine eksaminer, søge om ekstra forberedelsestid eller søge om, at få lov at tage nogle fag om på VUC.

Men før du når så langt tænker jeg egentlig, at det vigtigste for dig lige nu, er, at du fokuserer på dig selv og på at DU får det bedre. For når man, som dig, ikke har det store overskud, så er det rigtig svært at klare skole, venner og eksamen. Derfor tænker jeg, at det vil være rigtig godt for dig, at tale med nogen om, hvordan du har det. En god veninde, dine forældre, en lærer eller en helt fjerde person. Det betyder ikke så meget hvem det er. Bare det er en du er tryg ved og som du har lyst til at åbne op over for. For når du taler med nogen om hvordan du har det, så bliver det også nemmere at være i. Så er der en, der ved hvordan du har det, og forstår hvorfor du reagerer som du gør.

At komme igennem en eksamen og igennem en uddannelse kræver, at du har det godt og har dig selv med. For det er rigtig svært at koncentrere sig om andet og om andre, hvis man ikke selv har det godt. Hvis ikke du har overskud til dig selv, har du heller ikke overskud til, at andet eller andre skal fylde i dit liv.

Ud over at tale med andre, er der også mere professionel hjælp at hente. Der findes forskellige kurser i at gå til eksamen og i at håndtere eksamensangst som man kan gå til. Det ved studievejlederen på din skole helt sikkert mere om. Han eller hun kan også være god at snakke med, i forhold til at fortælle om, hvordan du egentlig har det og hvad du kæmper med i forhold til skolen. Han/hun har måske mødt andre, som havde det ligesom dig, og har måske nogle gode fifs og idéer til, hvordan du bedst håndterer det, og hvad du kan gøre.

Selvom det kan være svært at se lige nu, så kan det godt blive bedre. Særligt hvis du åbner dig op over for andre. Og husk: det er dig det handler om. Du er nødt til at lytte til dig selv, og tage tingene i dit tempo. Og det er der ikke noget flovt, forkert eller skamfuldt i.

Jeg håber du kan bruge svaret og ønsker dig held og lykke!

De bedste hilsner,

Stine

StineHs billede
Stine fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program