Kyssesyge ski

brevkassespørgsmål

Kyssesyge ski

brevkassespørgsmål af
Emilie
15 år
Oprettet 5 år 2 måneder siden

Hejsa

Da jeg lige har fået konstateret kyssesyge af min læge og skal med min efterskole på ski om en lille uges tid, er jeg meget nysgærig på, om det overhovet er en mulighed, da jeg har læst en masse om, at dykre sport er en dum ide når man har kyssesyge. Jeg har ikke haft feber og føler mig egentlig ikke dårlig, har kun følt mig en smule træt og haft ondt i halsen.

Håber virkelig på svar!

venlig Hilsen Emilie

Svar: 

Hej Emilie

Tak for dit spørgsmål. Det er godt du skriver.

Det lyder som om du allerede har undersøgt en hel del om kyssesyge (mononukleose). Ud fra det du skriver lader det til, at du har haft en mild udgave af sygdommen og kun har været generet af træthed og halssmerter.

Kyssesyge skyldes en virus, og sygdommen går over af sig selv uden behandling. De fleste får det godt i løbet af 2-4 uger, men for nogen går der yderligere en måneds tid før de er helt raske.

Ca. halvdelen af dem som har kyssesyge får forstørret lever og milt som følge af sygdommen. Denne forstørrelse af lever og milt går også over af sig selv uden behandling.

Man bør undgå voldsom fysisk aktivitet indtil forstørrelsen er væk, da milten i meget sjældne tilfælde kan gå i stykker. Det er grunden til, at man anbefaler at undgå sport og aktiviteter med risiko for slag, spark og lignende mod maven en måneds tid efter at symptomerne på sygdommen er forsvundet.

Det plejer at være størrelsen på leveren og milten som afgør hvor forsigtig man skal være, og derfor vil jeg råde dig til at gå til lægen og få det undersøgt.

Hvis ikke din lever og milt er forstørrede, og du er forsigtig under skiferien, tænker jeg at du sagtens kan tage på skiferie med din efterskole.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar.

Bedste hilsner

Emilie, Læge

EmiliePis billede
Emilie fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program