Bange

brevkassespørgsmål

Bange

brevkassespørgsmål af
Mig
15 år
Oprettet 5 år 1 måned siden

Hej. Jeg er en pige på 15 år, som er jomfru. Jeg har onaneret i nogle år, og det har jeg det helt fint med. Problemet er bare, at når jeg tænker på det med at have sex så tør jeg ikke. Jeg er bange for at det gør ondt og at jeg ikke kan holde til det. Jeg får nogle gange lyst til det ved tanken, men så når jeg tænker over det ordenligt, tør jeg ikke. Jeg er bange for jeg bliver jomfru resten af livet da jeg er lidt bange for det. Er det normalt?

Svar: 

Hej med dig.

Det er helt normalt at være bange for noget, der er fremmed, og hvis sex er noget nyt for dig, så er det ganske almindeligt, at man gør sig en masse tanker om det. Sex kan godt virke skræmmende, men med den rigtige partner som forstår dig og dine ønsker, så kan det være en rigtig dejlig oplevelse. For eksempel kan man lave nogle aftaler, om hvad som er okay, og hvad som ikke er okay, så det kan virke mindre skræmmende. Jeg vil også forslå, at du forklarer den partner, du en dag vælger at have sex med, at du gerne vil have sex, men også at du er lidt bange eller nervøs for det. På den måde kan han eller hun være opmærksom og eventuelt lidt mere forsigtig, så I er sikre på, at I tager det i et roligt tempo, som I begge har det godt med. Nogle oplever, at det kan godt gøre lidt ondt i starten, men for mange går det også hurtigt over igen. En ting man også selv kan gøre, det er at bruge glidecreme, hvilket gør, at det hele "glider" lidt nemmere. 

Det er dog også vigtigt at sige, at sex ikke er noget, du behøver hoppe ud i, før du føler dig klar. Du skriver, at du er bange for, at du kommer til at være jomfru resten af livet, og det er nok en tanke, som mange får. Men du er 15 år, og du har masser af tid til at have sex, så hvis det ikke føles som det rigtige tidspunkt lige nu, så er det helt okay. For nogle kan det også hjælpe, at læse lidt om sex for at få lidt vished omkring det. Her kan en hjemmeside som sexlinjen.dk være en rigtig god mulighed.

Når du vælger at have sex, så er et godt råd at gøre det med en, du stoler på, så I begge kan få en god oplevelse ud af det, og så I kan snakke om, hvad I begge forventer, så får I det bedste uf ad det i sidste ende. Samtidig er det også rigtig vigtigt at beskytte sig mod graviditet og sexsygdomme, og her er kondom det, som beskytter mod begge. P-piller og lignende kan beskytte graviditet men ikke sexsygdomme, så husk at sørge for, at du er dækket godt ind. 

Jeg håber, at det her kan hjælpe med at gøre dig mindre bange.

Hilsen Jens.

 

JensVMs billede
Jens fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program