Bare hjælp

brevkassespørgsmål

Bare hjælp

brevkassespørgsmål af
Ida
13 år
Oprettet 2 år 9 måneder siden

Er det normalt og være helt flad som 13 årig 

sys bare det er underliget siden min fam alle kom i pib da de var 12 tænker bare om jeg er unormal eller niget alle fra min klasse har bryster og fået d'ers mens med det har jeg ik er flad lugter ik har ik hår eller udflod eller bumser/uren hud  sy's bare det er træls at jeg er den eneste som er bagud hved ik hvordan man hurtiger kan komme i piberteten

Svar: 

Kære Ida

Tak for dit spørgsmål. Det er aldrig rart at skille sig ud, man vil jo bare gerne være som de andre, og jeg kan godt forstå, du begynder at være utålmodig.

De første tegn på, at man som pige er kommet i puberteten er, at man begynder at få bryster og vokser i højden. Det sker for de fleste, når man er mellem 8 og 13 år. Derefter får man sin menstruation og her er gennemsnitsalderen for piger i Danmark omkring 13 år.
Så du har jo ret i, at du er lidt sent på den, hvis dine bryster slet ikke er begyndt at udvikle sig endnu.
Der er ikke noget, du selv kan gøre for at få din krop til hurtigere at komme i puberteten. Men jeg synes faktisk, du skal snakke med din mor og far, om ikke I skal tale med jeres læge om det. Så kan din læge undersøge dig og beslutte, om du også skal undersøges af børnelægerne på hospitalet. 
Det mest sandsynlige er, at der ikke er noget galt overhovedet, og at du bare er en af dem, der kommer sent i puberteten. Men en sjælden gang i mellem, er der en forklaring på det, og så er det vigtigt at kende den årsag.

Jeg håber, du kan bruge mit svar
Mvh Anne

Annes billede
Anne har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program