Hvem kan se min bankkonto?

brevkassespørgsmål

Hvem kan se min bankkonto?

brevkassespørgsmål af
William
15 år
Oprettet 1 år 2 uger siden

Hvem har adgang til at se mine transaktioner og køb?

Svar: 

Kære William

Det er helt forståeligt at have bekymringer omkring privatliv og sikkerhed, især når det kommer til personlige oplysninger såsom transaktioner og køb. Det er vigtigt at vide, at der er love og regler på plads for at beskytte dine oplysninger, og at de fleste virksomheder og organisationer tager dette meget alvorligt.

Nu kan jeg se, at du er 15 år gammel. Hvilket vil sige, at hvis dine forældre har oprettet en bankkonto eller et betalingskort i dit navn, har de normalt ret til at se dine transaktioner. På denne måde kan dine forældre følge med i, hvad du bruger dine penge på og hjælpe med at beskytte mod mulig svindel.

Udover dine forældre er det kun autoriserede personer der har adgang til at se dine transaktioner og køb, såsom banker og kreditkortselskaber, der har en juridisk forpligtelse til at beskytte dine oplysninger. Ellers er det kun dem, du selv giver samtykke til dine oplysninger, der kan følge med.

Hvis du sidder og er lidt bekymret omkring sikkerheden, er der et par metoder, du kan benytte til at beskytte dine oplysninger yderligere. Du kan for eksempel bruge sikre betalingsmetoder, som f.eks. PayPal, der har meget høje sikkerhedsfunktioner, og som kan hjælpe med at få dine penge retur, hvis noget skulle været gået galt. Det er også en god ide, at beskytte dine personlige oplysninger, som f.eks. dit betalingskort eller kontonumre. Man skal være forsigtig med at dele disse oplysninger med andre, især online eller med personer man ikke kender, da de kan falde i de forkerke hænder, som fx kan finde på at misbruge dit betalingskort.

Det kan også være en god idé at tale med dine forældre eller en anden betroet voksen, da de formentlig kan give dig yderligere råd og vejledning.

Hvis du spørger fordi du har købt, eller ønsker at købe noget som du helst ikke vil have dine forældre skal kunne se, så er svaret at de kan se dine transaktioner, hvis det er noget de følger med i. Og så handler det måske mest om en snak om hvorvidt du har ret til privatliv, og at du derfor ikke ønsker at de kigger med. 

Jeg håber, det var svar nok på dit spørgsmål. Hvis du skulle have andre bekymringer eller spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.

Bedste hilsner 

Kasper

cyberhuskaspers billede
Kasper fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program