Tidlig mens

brevkassespørgsmål

Tidlig mens

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 3 uger 3 dage siden

Hej. Hvad er grunden til at nogen piger får mens allerede som 10 årig? Det betyder jo at man i princippet kan blive gravid så, men vil det så sige at det er normalt fra naturens side at blive gravid så tidligt? Jeg fik det selv som 10 årig og nu har min lillesøster på 10 også lige fået det.. synes bare det er tidligt ift hvis man kan blive mor så tidligt?

Svar: 

Hej

Mange tak for dit spørgsmål. Det er et rigtig godt spørgsmål som flere forskere også undrer sig over. 

Det viser sig nemlig at alderen for hvornår man får sin første menstruation er faldende gennem tiden. 

Historisk har mennesket fået børn ca. samtidig gennem mange år - nemlig omkring 30 årsalderen.

For 180 år siden målte man i Norge en gennemsnitlig menstruationsalder på 17 år, og i dag ligger normalen omkring 13 år (det er det samme som i Danmark). Mange forskere spørger sig selv, hvorfor den nu ligger tidligere. 

Forskernes bud er at noget af forklaringen ligger i at menneskekroppen i dag har mere overskud end for 180 år siden. Vi får - i hvert fald i Danmark - nok at spise og børn trives generelt godt. Den udvikling det kræver at gennemgå puberteten og få menstruation, kan derfor påbegyndes tidligere, da kroppen har overskud. 

Det viser sig dog at gennemsnitsalderen for menstruation fortsat falder langsomt. Forklaringen kan derfor ikke kun være, at vi får nok at spise og har det godt - for det har vi alligevel haft gennem mange år. 

Forskere har vist at rygning hos mor under graviditet og overvægt hos børn også kan gøre at man får sin menstruation tidligere. 

Forskerne er altså i fuld gang med at se om de kan finde hele forklarigen. Det viser sig dog nok, at der ikke kun er én forklaring, men mange ting, der spiller ind. 

Jeg håber du kan bruge mit svar (selvom vi ikke kender hele svaret), ellers er du velkommen til at skrive igen. 

Med venlig hilsen

Sofie

ceciliecs billede
Sofie fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program