Netliv

Få gode tricks til hvordan du bedst bruger bl.a. facebook, instagram og formspring, eller læs om, hvordan du shopper sikkert på nettet.

Tilbage til alle artikler

Medierådet for Børn og Unge

Medierådet har to primære opgaver:

Medierådets Videncenter 

Centeret har som formål at vejlede og informere om, hvordan børn og unge kan bruge sociale medier og nye online teknologier på en positiv og ansvarlig måde, samt at udruste forældre og lærere med brugbar viden om emnet. Medierådet arbejder tæt sammen med en række vigtige partnere og står hvert år bag mange forskellige initiativer, debatter, kampagner, materialer og virtuelle indslag. Derudover samarbejder videncenteret med forskere og universiteter om indsamling af viden på feltet samt udgivelse af undersøgelser og rapporter. 

Medierådet for Børn og Unge har fungeret som nationalt videncenter under EU-Kommissionens Safer Internet Programme siden 2004. Videncenteret indgår i det internationale awareness netværk Insafe, som består af 30 andre videncentre i Europa. Tilknyttet Videncentret er en hotline, hvor man kan anmelde børnepornografi på nettet, koordineret af Red Barnet, samt en helpline, hvor børn kan søge hjælp, koordineret af Cyberhus. 

Medierådet - vurderingsudvalget

Medierådet for Børn og Unge vurderer film og videoer for at beskytte børn og unge. Medierådet sætter så at sige samfundets officielle grænser for, hvad mindre børn bør se af levende billeder. Medierådet er nedsat af Kulturministeriet for at aldersmærke film samt vejlede forældre om film og computerspil. Ifølge filmloven skal Medierådet vurdere alle film og trailere, der skal vises i biografen, sælges eller udlejes på dvd til børn under 15 år i Danmark. Medierådets vurderingsudvalg, der består af Medierådets formand og en række børnesagkyndige medlemmer, gennemser og klassificerer filmene. Vurderingsudvalget skal vurdere, om film kan være skadelige for børn. Ved film forstås biograffilm, trailers og DVD m.m. 

Du kan læse mere her

 

Hvad er digital mobning?

Digital Mobning

Rigtig mange unge har på et eller andet tidspunkt oplevet at få ubehagelige beskeder, eller få oploadet et billede af dem uden samtykke på de sociale medier. Digital mobning er et fænomen som hører til i den tid vi lever i. Fordi vi bruger meget af vores tid online på de forskellige sociale medier, som f.eks. instagram eller facebook, så foregår meget af kommunikationen også der. Det betyder også at man aldrig rigtig helt kan blive "fri" fra digital mobning, fordi man også kan være online i sin fritid. Hvis mobning foregår i skolen, så har man i det mindste "fri" når man kommer hjem i sikkerhed.

Ansigtsløs kommunikation

Når man snakker sammen på de sociale medier, så kan man ikke se den person man snakker med, og det kan betyde at der nemt kan opstå misforståelser. Man kan f.eks. komme til at sige noget som lyder grimt, men som var ment som en joke.  Derfor kan det være svært at vide hvornår man sårer en anden. Hvis du oplever at du bliver såret over noget, som en anden skriver til dig på de digitale medier, er det en god ide at sige noget til personen. Når man snakker sammen face-to-face, kan man se hvordan det man siger bliver modtaget. Det betyder at hvis man siger noget grimt, som gør den anden ked af det, så vil man ofte stoppe og sige undskyld. På de sociale medier, kan man ikke se den andens reaktion, og derfor kan man nemt komme til at fortsætte med at sige ubehagelige ting.

Snebold-effekten

Når man skriver noget på de sociale medier, ved man aldrig med sikkerhed, hvor mange personer der læser med. Det kan være 1, 30 eller 100.000. Det kaldes snebold-effekten, fordi et billede eller en statusopdatering nemt kan blive delt mellem rigtig mange mennesker. Snebolden bliver større og større jo mere den ruller.

For noget tid tilbage, var der en pige som oplevede digital mobning ved at en anonym person havde lavet en instagramprofil der hed "rikkeerfuckinggrim". som opfordrede andre til at "følge" for at Rikke kunne se hvor mange der hadede hende. På profilen blev der delt nogle af Rikkes private billeder og delt mange hadefulde kommentarer om hende. Det var jo selvfølgelig meget ubehageligt for Rikke og hun var ulykkelig. Hun fortalte det til sin familie, som stod sammen om at anmelde profilen, og opfordre andre til også at anmelde den, så profilen kunne blive lukket. Du kan læse mere om Rikke her.

Eksemplet med Rikke er et skræmmende eksempel på hvor langt digital mobning kan gå og hvilken skade det kan gøre. Det er stadig ukendt hvem der stod bag profilen, og det kan være meget skræmmende at man ikke ved hvem der mobber en.

Sig fra!

Hvis du oplever digital mobning, er det en god ide at snakke med en voksen, så det kan blive stoppet. Ingen fortjener at blive mobbet.

 

Anonymitet

Anonymitet er et ord der bliver brugt meget, især på og om internettet. Men hvad betyder anonymitet, og hvilke fordele/ulemper er der ved at være anonym? Hvis du vil læse specifikt om anonymitet i chatrådgivninger, så vil jeg anbefale dig at læse her.

Ordets betydning

Det at være anonym betyder i det store hele, at der ikke er nogen ud over dig selv, der ved hvem du i virkeligheden er. Det er uanset om du bare kalder dig anonym eller finder et kaldenavn. Som eksempel kan vi bruge "Jens Jensen". Hvis "Jens Jensen" for eksempel hopper på cyberhus og gerne vil være anonym, kan han vælge ikke at kalde sig noget. Så vil han fremstå som "anonym", eller han kan bruge et kaldenavn. Det kunne for eksempel være "Jens", "Prettyboy94", "J" eller "Jørgen". Ingen vil være klar over, hvad Jens egentlig hedder, fordi han selv bestemmer sit navn.

Kaldenavn eller helt anonym

Hvad er så forskellen på om "Jens" kalder sig "J" eller ingenting? Jo, det kan være at "Jens" er aktiv på andre sider, for eksempel Twitter eller Instagram. Så "Jens" kan vælge at bruge samme kaldenavn, for at kunne blive genkendt af dem, han kender på de andre sider. Så hvis "Jens" hedder "Prettyboy94" på Instagram og på Cyberhus, så kan Instagrambrugere genkende ham på cyberhus. Hvis "Jens" ikke har lyst til at blive genkendt på Cyberhus kan han vælge et andet kaldenavn, eller bare anonym.

Fordelene ved anonymitet.

Når man er anonym, kan man fortælle om det der måske er svært at snakke om når man sidder foran nogen der kender en. Samtidig kan man være sikker på at man har kontrol over situationen. Man kan måske sige ting, som man ellers ville være flov eller genert over. Men når man er anonym, bliver der ikke gjort noget, man ikke vil have, fordi de andre ikke kan se hvem man er. De kan kun se Prettyboy94, og snakke med ham om hvad de tror kunne hjælpe. Anonymitet kan også betyde at man siger grimme eller onde ting til andre, fordi man kan gøre det, uden at der er konsekvenser for en selv. Det er dog vigtigt at huske på at personen "i den anden ende", kan blive ked af det. Så tænk over hvad du skriver på internettet, selvom du er anonym.

Ulempen ved anonymitet

Ulempen ved anonymitet er så at ingen ved hvem "Jens" er. Hvis "Jens" finder ud af at han har brug for at nogen gør noget, skal han selv aktivt ophæve sin anonymitet ved at oplyse sine personlige oplysninger. Det kan han gøre alle de steder, han er på nettet. Nogle sider har voksne moderatorer, der så tager de nødvendige forholdsregler, andre har kun de andre brugere. Hvis "Jens" opgiver sin anonymitet på Cyberhus, vurderer en voksen om der skal skrives en underretning til "Jens"' kommune, og derefter tager kommunen over.

Total anonymitet

Der kan være forskel på hvor anonym du er, på de forskellige sociale medier. Her på Cyberhus kan du skrive, chatte og læse i brevkassen, uden at skulle oprette en bruger. Det vil sige at du selv bestemmer hvor og hvornår du vil afsløre noget om dig selv. På andre sider, f.eks. Instagram, Twitter eller Youtube, skal du oprette en bruger, og selvom du vælger et andet brugernavn end de rigtige navn, så kan medarbejderne ved de sociale medier, se dine personlige oplysninger. Det gælder også i forhold til dine privatlivsindstillinger. På Facebook, kan du vælge at være "privat", hvilket betyder at du vælger at det kun er dine venner, der kan se dine opslag. Facebook medarbejderne kan dog stadig se alt dit indhold. På den måde, er det rigtig svært at sige at total anonymitet findes.  

Hvordan sørger du for at være anonym på nettet? Har du gjort dig tanker om det?

Deltag i debatten

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program