Kønsvorter

brevkassespørgsmål

Kønsvorter

brevkassespørgsmål af
Pige (måske) med kønsvorter
14 år
Oprettet 5 år 2 måneder siden

Kære brevkasse.

Jeg er en pige på 14 år, som måske har kønsvorter. Jeg har på mine kønsdele nogle relativt store hvide knupper. Jeg har googlet mig frem og læst, at kønsvorter kan ligne blomkål, men det gør mine altså ikke. Jeg er dog stadig i tviv, om det nu er kønsvorter alligevel eller om det er noget andet. Jeg har ikke fået min menstruation endnu, og er bange for at disse knupper kan påvirke den. 

Mine spørgsmål er altså

- Hvordan skal finde ud af om det er kønsvorter?

- Om det er farligt (kan jeg blive steril?)

- Hvordan skal jeg fortælle det til min mor?

 

Svar: 

Hej med dig

Tak for dit spørgsmål

De hvide knopper du beskriver behøver ikke at være kønsvorter. Det kan også være talgknopper. Det er nemlig noget nogle får omkring pubertetsalderen, som du er i nu. Både drenge og piger kan opleve at få dem på kønsdelene, og nogle får dem i ansigtet. De er helt ufarlige og smitter ikke. De kan heller ikke påvirke din menstruation eller evnen til at få børn. Så man behøver ikke at få gjort noget ved dem, med mindre de er meget generende. Jeg tror, det er mest sandsynligt, at det er det, du har.

Men for at svare direkte på dine spørgsmål, kommer her lidt info om kønsvorter:

- Kønsvorter får man af en virus der hedder HPV. HPV er en virus, der smitter gennem sex.  Du skriver ikke, om du har haft sex, men hvis du ikke har haft sex endnu, er det helt sikkert ikke kønsvorter du har. Hvis du er blevet vaccineret hos lægen med HPV-vaccinen inden du har sex, så er du også beskyttet mod at få kønsvorter.

- Kønsvorter er ikke farlige, og man kan ikke blive steril. De kan heller ikke påvirke menstruationen.  Men kønsvorter kan være generende og blive store, og derfor er vigtigt, man bruger kondom under sex, så man ikke smitter andre eller selv bliver smittet.

Hvis du stadig tænker, at der kan være tale om kønsvorter, vil jeg anbefale dig, at gå til lægen om få det undersøgt. Hvis det er kønsvorter, så kan de i de fleste tilfælde behandles med nogle forskellige salver på recept. Husk, at læger har set det mange gange før.

- Det er helt normalt, at man som ung synes det er lidt svært eller måske pinligt at tale med sine forældre om sit underliv. De fleste unge synes dog det er rart at snakke med nogen om det, når de endelig får samlet mod til det. Måske har din mor selv prøvet at have den slags hvide knopper. Du kan måske fortælle hende, at du har fået nogle knopper, som du gerne vil have undersøgt?

Jeg tror ikke du skal være bekymret over, at du ikke har fået din menstruation endnu. Det er normalt at få sin første menstruation, når man er mellem 9-18 år, og i starten kan den være meget uregelmæssig.

Jeg håber, du kan bruge svaret!

De bedste hilsner Johanne fra Cyberhus

 

Johannes billede
Johanne fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program