Der er en hård tone i gaming, men for mange piger er det ofte endnu værre.

blogindlæg

Der er en hård tone i gaming, men for mange piger er det ofte endnu værre.

Skrevet af
Netliv
Oprettet 2 måneder 2 uger siden

Bliver man som pige behandlet anderledes end andre i gaming, bare fordi man er pige? Meget tyder på det. Vi har den seneste tid hørt fra piger og unge kvinder, der fortæller om, at de bliver behandlet anderledes, fordi de er piger. Det kan både være, at de bliver svinet til, og får kommentarer som ”Er der wifi i køkkenet, siden du spiller?”. Mange fortæller også, at de oplever at blive valgt fra eller smidt ud af spillet, fordi de er piger, eller at de får fordele af andre, fordi de er en pige, hvor der så kan være en forventning om, at den mandlige spiller får noget retur af pigen. Det er et problem, at så mange piger oplever, at de ikke har lige adgang til gaming pga. deres køn. 

Generelt hårdt sprog i gaming

Jer, der gamer, har nok bemærket, at der generelt kan være et hårdt sprog i gaming. Det er nemlig ikke kun piger, der oplever hårde kommentarer inde i spillet. Mange, der spiller computer- eller konsolspil, har oplevet at få at vide, at de er dårlige, at de fortjener at få gjort onde ting mod sig, eller at de bør afinstallere spillet og lave noget andet, fordi de ikke er velkomne. Selvom alle har forskellige grænser, og nogle mener, at det ekstremt hårde sprog hører til gaming og er noget, man må leve med, så mener vi, at det til tider grænseoverskridende sprog kan være ødelæggende for spillet, der jo helst skal være sjovt og være for alle. Og samtidig så er der også nogle fastsatte grænser for, hvad der er okay at skrive.

For når man bliver behandlet anderledes eller fravalgt pga. ens køn, så er det faktisk diskrimination, og diskrimination er aldrig i orden - uanset om diskriminationen går på andres køn, seksualitet, ophav eller handicap. Derfor er det ret problematisk, at så mange piger og unge kvinder oplever at møde så meget grænseoverskridende adfærd og kommentarer, der går på deres køn. 

Hvad kan man så gøre?

Vi ved, at mange piger selv prøver at undgå de barske kommentarer på forskellige måder. Nogle vælger at slå chat-funktionen fra i spillet, mens andre vælger drengenavne, og nogle faktisk bruger en “voice changer”, så de lyder som drenge eller mænd inde i spillet. Og mange ender alligevel med at stoppe med gaming, selvom de egentlig har lyst til at spille. Det er virkelig ærgerligt, når man ikke kan få lov til at dyrke sin hobby, så hvad kan I gøre?

Desværre er løsningen ikke så simpelt, for det er ikke pigernes eget ansvar at løse problemet med ubehagelige og krænkende kommentarer online. Det er noget, vi alle i fællesskab skal sætte fokus på for at gøre gaming til et bedre sted for alle uanset køn, baggrund, religion og seksuel orientering. Selvom det ikke er en løsning på problemet, har mange piger glæde af at spille med folk, de kender i forvejen. Hvis man snakker med sine drenge- eller pigevenner og har dem på holdet, modtager man ikke kommentarerne på samme måde, og man har nogle at snakke med, hvis man alligevel gør. Kommentarerne kommer nemlig ofte fra fremmede, og det er desværre rigtig svært at undgå dem helt.

Hvis du har oplevet at blive diskrimineret fordi du er pige, så husk på, at det aldrig er din skyld, at det ikke er i orden, og at det er godt at fortælle en voksen om det ubehagelige, man møder online. Gør også brug af spillets funktioner til at anmelde dem, der ikke opfører sig ordentligt, så de forhåbentlig kan blive blokeret fra spillet og ikke kan være ubehagelige over for andre – sådan kan I også hjælpe hinanden. Hvis du hører en veninde blive udsat for diskrimination online, kan du også hjælpe ved at sige fra. Det kan ofte være hårdt og svært at gøre, og det vigtigste er, at du anmelder vedkommende, der gør det, og spørger din veninde, om hun er okay.

Har du modtaget ubehagelige eller krænkende kommentarer i gaming, eller har du gode idéer til, hvordan man kan håndtere det? Del det endeligt i kommentarsporet. Det er altid rart at se, at man ikke er alene, og at vi er mange, der gerne vil skabe et bedre gamingmiljø for alle.

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program